Heb je een probleem met je beugel

op werkdagen overdag:

Dan is het verstandig om ons te bellen voor overleg: (0252) 423 656. De receptioniste/baliemedewerkster kan je verder helpen of een afspraak maken voor de reparatie van je beugel.

’s Avonds, in het weekend
Je kunt eerst proberen het probleem zelf te verhelpen. Hieronder geven wij wat tips om zelf de klachten op te lossen. Lukt dit echt niet en heb je een zeer ernstige pijnklacht veroorzaakt door de beugel die niet tot de volgende werkdag kan wachten, neem dan contact op met het tandartsbemiddelingsbureau tel.: 0900 821 22 30.

Mijn tanden en kiezen doen pijn door mijn beugel
Pijn aan de tanden en kiezen als gevolg van een recente orthodontische behandeling is normaal. Tanden en kiezen kunnen ook los gaan zitten.
Indien het te gevoelig is, mag je een paracetamol innemen.

Een losse of uitneembare beugel doet pijn:
De beugel past niet meer, de beugel is stuk of verbogen: Laat de beugel even uit en neem op de nieuwe werkdag contact op met de praktijk om de beugel te laten repareren of bij te stellen. Soms moeten we de beugel voor reparatie opsturen naar het tandtechnisch laboratorium.

Een ringetje of band zit los:
Als je last van een loszittende band hebt, kun je deze afdekken met een bolletje witte was of suikervrije kauwgom. Een loszittende band die geen onderdeel is van een vaste beugel (slotjesbeugel) mag je ook verwijderen. Wanneer je een headgear/buitenbeugel draagt, moet je deze uit je mond laten tot het ringetje weer is vastgezet. Laat een spin of een Herbst beugel indien mogelijk zitten. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.

Een slotje (bracket) zit los:
Een los slotje is geen urgent probleem. Indien het losse slotje geen klachten geeft, mag de bracket blijven zitten. Als je wel last hebt kun je de bracket afdekken met en bolletje witte was of suikervrije kauwgom. Je kunt beter stoppen met dragen van elastiekjes. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren. Wacht niet tot de volgende afspraak: tijdens je normale afspraak is hiervoor meestal geen tijd!

Er prikt een draadje:

Bedek het prikkende deel van de beugel met een bolletje witte was of suikervrije kauwgom. Je kunt ook proberen het uitstekende stukje draad af te knippen achter het dichtstbijzijnde slotje met bijvoorbeeld een nagelknipper, of weg te buigen met een lucifer of achterkant van een lepeltje. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak als het draadje blijft prikken.


De Herbstbeugel zit los:
Als de Herbst beugel (deels) los is, laat je deze het liefst in je mond zitten totdat je een afspraak voor de volgende werkdag hebt kunnen maken. Als één van de pootjes in je wang prikt, kun je het inbussleuteltje gebruiken en het pootje losdraaien, zoals we hebben uitgelegd. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.

Een spalkje doet pijn of prikt:
Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Kun je niet meteen geholpen worden (bijvoorbeeld in het weekend), laat het spalkje wel in je mond en wees er heel voorzichtig mee. Er is nu een kans dat je tanden weer gaan verplaatsen. Als je nog een nachtbeugel hebt, draag deze dan tijdelijk dag en nacht om eventuele veranderingen tegen te gaan. Steekt er een stukje uit wat erg scherp is, bedek dit dan met een bolletje witte was of suikervrije kauwgom.

Separatie elastiekje (blauw) verloren:
Wanneer er voldoende ruimte is valt dit elastiekje er vanzelf uit. Heb je de volgende dag een afspraak, dan is het geen probleem. Als er een andere reden is dat je het elastiekje bent verloren of als je niet binnen 1 dag een vervolgafspraak hebt, neem dan de volgende werkdag contact op om het elastiekje weer terug te plaatsen.

Een forsusveer zit los:
Als de veer (het gedeelte wat aan de bovenbeugel vastzit) en het staafje (het gedeelte dat aan de onderbeugel vastzit) loskomen van elkaar kun je de veer induwen (tussen duim en wijsvinger) en zo het staafje weer terug in de veer plaatsen. Mocht dit niet lukken of is er een ander probleem dan kun je de veer en/of het staafje met een flosdraadje of elastiekje aan de draad van de blokjesbeugel vastbinden. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.