Soorten beugels

Er zijn beugels in diverse vormen en soorten. Elke beugel heeft zijn eigen specifieke werking.
Er zijn drie groepen beugels te onderscheiden:

Uitneembare beugels

Plaatbeugel
De plaatbeugel is een uitneembare beugel die één of meerdere tanden rechtzet, die de bovenkaak breder maakt of die wordt toegepast als je met je ondertanden zo diep dichtbijt dat je het tandvlees achter je boventanden raakt. Plaatbeugels worden over het algemeen dag en nacht gedragen.

Activator of blokbeugel

Deze beugel wordt gebruikt om de groei van de boven- en onderkaak in de juiste richting te sturen. Deze beugel werkt dan ook het beste als je nog veel groeit. Blokbeugels moeten ongeveer 16 uur per etmaal gedragen worden. De uren die je slaapt tellen ook mee. Vaak wordt de blokbeugel gecombineerd met een buitenbeugel.

Headgear of buitenbeugel
Deze beugel, met een band in je nek of een petje op je hoofd, remt de groei van de bovenkaak. Buitenbeugels kunnen ook worden gebruikt om ruimte in de bovenkaak te maken door kiezen in de bovenkaak naar achteren te duwen. De kracht van de buitenbeugel wordt via een band van elastiek overgebracht op het gebit. Om de grote kiezen in de bovenkaak maken we ringetjes met buisjes waar de buitenbeugel in past. Headgears moeten ongeveer 14 uur per etmaal gedragen worden. De uren die je slaapt tellen ook mee.

Over het algemeen kom je met een uitneembare beugel iedere 10 weken voor controle naar de praktijk. De orthodontist houdt de vorderingen bij en stelt de beugel bij als dit nodig is.

Vastzittende beugels

Herbstbeugel
De Herbstbeugel is een beugel om je overbeet te verkleinen door je onderkaak naar voren te verplaatsen. Om de grote kiezen in de boven- en onderkaak maken we ringetjes die met elkaar verbonden zijn door twee metalen stangetjes die je onderkaak naar voren houden. Deze beugel kan gecombineerd worden met een slotjesbeugel. In tegenstelling tot een blokbeugel werkt deze beugel ook bij patiënten die al richting het einde van hun groei(spurt) zijn.

Rapid Maxillary Expansion (RME) of spin
Dit is een beugel in de bovenkaak waardoor de bovenkaak in korte tijd breder wordt. De RME bestaat uit vier ringetjes die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes en een schroef. Vanwege de vorm wordt deze beugel een spin genoemd. De schroef moet 2 x per dag worden uitgedraaid. Over het algemeen blijft de spin ongeveer drie maanden in je mond zitten.

Slotjesbeugel
Bij een vaste beugel worden er brackets (slotjes) op je tanden en kiezen geplakt. Je tanden en kiezen worden door een veerkrachtige draad, die aan je slotjes wordt vastgemaakt, naar de juiste plaats geduwd. Om de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak goed passend op elkaar te krijgen, moet je vaak elastiekjes van de bovenbeugel naar de onderbeugel dragen.

Forsusveren
Forsusveren zijn duwveren die bij een slotjesbeugel worden toegepast om je overbeet te corrigeren. Ze worden vaak gebruikt als het beoogde resultaat met elastieken alleen niet te bereiken is. In de bovenkaak wordt een veer aan het ringetje om je grote kies bevestigd. Hierin schuift een staafje dat aan de draad in de onderkaak in de buurt van je hoektanden is vastgemaakt. De veren blijven rond de 6 maanden in je mond aanwezig.

Over het algemeen kom je met een vaste beugel om de 5-10 weken voor controle naar de praktijk. De orthodontist houdt de vorderingen bij en stelt de beugel bij.

Onzichtbare beugel
Een invisalign behandeling is een behandeling met uitneembare, voor jou op maat gemaakte, transparante hoesjes (aligners) die je tanden je verplaatsen. Gemiddeld vervang je iedere week de aligner. Op je gebit worden kleine witte blokjes geplaatst om ervoor te zorgen dat de aligner de juiste kracht op de juiste tand uitoefent. De aligners moeten ongeveer 22 uur per etmaal gedragen worden.
Lang niet elk probleem kan met Invisalign worden behandeld. De kosten voor een behandeling met Invisalign zijn in het algemeen hoger dan die van een behandeling met vaste apparatuur (slotjes).

Retentiebeugels

Retentie betekent: het vasthouden van de behaalde behandelresultaten.

Als je beugel is verwijderd, kunnen je tanden en kiezen nog steeds verschuiven. Daarom plaatsen we retentiebeugels om het verkregen resultaat zo goed mogelijk te behouden. Deze fase is een essentieel onderdeel van de behandeling! We gebruiken hiervoor een metalen draadje (spalkje) dat achter je boven en ondertanden wordt geplakt en/of een plaat.
Het schuiven van tanden komt ook voor bij mensen die geen orthodontische behandeling hebben gehad. Het is daarom belangrijk om de spalkjes te laten zitten. Op deze manier heb je lang plezier van een mooi en goed op elkaar sluitend gebit.
De stabiliteit van het verkregen behandelresultaat en de spalkjes worden bij diverse retentiecontroles nauwlettend in de gaten gehouden. Zorg ervoor dat je deze afspraken nakomt!

Gaat het toch niet goed?
Zelfs als je spalkjes hebt en je je nachtbeugel goed draagt, is het mogelijk dat je tanden na de behandeling toch weer een stukje de verkeerde kant op verplaatsen. Meestal is het maar een klein stukje en dan is het niet erg. Maar mochten je tanden te ver de verkeerde kant op zijn verplaatst, dan kijken we natuurlijk wat eraan gedaan kan worden.